Likdoorn

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is een verhoornd deel van de huid van de voet. Meestal is een likdoorn ringvormig met een klein en diep centrum. Likdoorns kunnen druk uitoefenen op zenuwuiteinden, waardoor ze erg pijnlijk kunnen zijn. Likdoorns ontstaan door een langdurige blootstelling aan druk en wrijving, bijvoorbeeld door het dragen van slecht passende schoenen of door overgewicht.

Soorten likdoorns

Er bestaan verschillende soorten likdoorns, waarover ik kort wat uitleg zal geven.

  • Harde likdoorn: Deze soort komt voor op de bovenkant en zijkant van de voet en de tenen. Ze zijn kegelvormig en doen pijn als men er op duwt. Er kunnen meerdere harde likdoorns op een klein gebied voorkomen.
  • Weke likdoorn (Clavus Mollus of Keratoom van Mollus): Deze soort komt voor op de huid tussen de tenen, vaak tussen de vierde en laatste teen. Ze zijn wat weker en witter van kleur. Daardoor dragen zij de bijnaam ‘eksteroog’.
  • Likdoorns in de nagelwal en onder de nagel: Bij dit type likdoorns wordt vaak gedacht dat ze een deel van de nagel uitmaken. Deze likdoorns bevatten een overmatige hoeveelheid eelt die verwijderd moet worden om de functie van nagel te behouden.

Hoe behandel je likdoorns?

Medifootcare verwijdert de likdoorn vakkundig. Eerst wordt het eelt rondom de likdoorn weggehaald, waarna de kern van de likdoorn makkelijk verwijderd kan worden. Vervolgens moet de plek van de likdoorn drukvrij gemaakt worden. Daarvoor wordt vilt of een siliconen teenstukje aangebracht op de desbetreffende plek. Als deze behandeling regelmatig uitgevoerd wordt, dan zullen na verloop van tijd de likdoorns kleiner worden en in het beste geval volledig verdwijnen. Ik kan je helpen om nieuwe likdoorns te voorkomen, door bijvoorbeeld een orthese te maken of steunzolen aan te raden. Als de oorzaak van de likdoorn niet wordt aangepakt, is de kans op terugkeer namelijk erg groot.

Wil je een likdoorn laten verwijderen? Neem dan gerust contact met me op.