Schimmelnagels

Wat is een schimmelnagel?

Een schimmelnagel is een nagel die last heeft van een schimmelinfectie. Schimmelnagels kunnen zowel aan de handen als voeten voorkomen. Soms worden schimmelnagels ten onrechte verward met kalknagels. Een kalknagel wordt in de volksmond gebruikt om een verdikte en verkleurde nagel aan te duiden. Dat gaat echter niet gepaard met een infectie, zoals dat bij schimmelnagels wel het geval is.

Schimmelnagels komen relatief vaak voor. Een kwart van de bevolking heeft wel eens last van deze hardnekkige aandoening. Schimmels komen sowieso op elke voet voor, aangezien die van warme en vochtige plekken houden. Het kan pas kwaad op het moment dat de schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt.

Hoe ziet een schimmelnagel eruit?

De schimmel nestelt zich in de nagel, meestal gebeurt dit bij de grootste teennagel. Daarna verkleurt de nagel wit of geel. Later zal deze een geel tot geelbruine kleur aannemen. Je merkt ook dat de nagel dikker, hobbelig en brokkelig wordt. Na verloop van tijd zal de nagel gedeeltelijk of volledig loslaten. In sommige gevallen gaat dit proces erg snel en zal de nagel vrijwel gelijk loslaten. Doordat de nagel in de nagelwal ingroeit, kan je ook pijnklachten krijgen.

Hoe kun je schimmelnagels voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hoewel het niet altijd volledig te voorkomen is dat je last krijgt van schimmelnagels, zijn er wel veel manieren om de kans op schimmels te verkleinen.

Het is belangrijk om je voeten schoon en droog te houden. Bij het wassen van je voeten raad ik het gebruik van neutrale PH5-zeep aan. Let erop dat je jouw voeten altijd goed afdroogt, zeker tussen de tenen!

Houd je nagels gezond door ze regelmatig te (laten) verzorgen. Gebruik jouw nagelschaar of knipper enkel voor jezelf om besmettingen te voorkomen.

De meeste infecties doe je op in publieke ruimtes waarin je op blote voeten loopt. Draag dus altijd slippers in de sportschool en het zwembad. Na je bezoek aan publieke ruimtes kan je je voeten preventief insmeren met een schimmeldodende olie, zoals Gehwol spray.

Meer informatie

Heb je last van schimmelnagels of vermoed je dat je hier mee te maken hebt? Neem dan contact met me op. Tijdens een eerste consult beoordeel ik jouw voeten en stel ik een behandeling op maat voor je samen.